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&lt;p&gt;Remuneration for stand-by periods, during which an

employee is simply asked to be available by phone in order to answer

urgent calls, without the obligation to be at a specific location or to

perform his habitual tasks, need not be equivalent to the remuneration

for active working hours.&lt;/p&gt;

Summary

Remuneration for stand-by periods, during which an employee is simply asked to be available

by phone in order to answer urgent calls, without the obligation to be at a specific location or

to perform his habitual tasks, need not be equivalent to the remuneration for active working

hours.

Facts

B. worked as a Senior Field Engineer for Storage Technology Belgium plc, a company active in

the computer hardware industry. Stand-by periods during which B. had to be available to

answer urgent calls were part of the job. During these stand-by periods, B. was free to go

wherever he wanted, as long as he could be reached by (mobile) phone so that, if necessary, he

could react within two hours after the call. As compensation for the stand-by periods, he

received a fixed standby allowance on top of his monthly wage. For work performed during

the stand-by periods, he also received payment. 

After his dismissal, B. claimed overtime pay (150 to 200% of his normal salary) as

compensation for the stand-by periods during which he did not actually perform work. He

based his claim on the Belgian Act on Working Time. He deducted from his claim the standby
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allowance and the compensation for actual standby work that had already been paid.

The Labour Court rejected his claim, stating that the hours during which he did not effectively

work were not considered working time. B. appealed, but the Labour Court of Appeal

confirmed the Labour Court’s decision1. B. subsequently appealed the judgment to the Belgian

Supreme Court (Cour de Cassation). 

As a preliminary remark, the reader should note that the Supreme Court does not judge the

facts of the case, but merely the legality of the Court of Appeal’s judgment. In other words, the

role of the Supreme Court was to verify whether the final judgment breached the law. If the

Supreme Court established that the Court of Appeal was in breach, it would nullify the

judgment and refer the case to another Court of Appeal. That court must then judge afresh on

the facts of the case. 

Judgment

B. asserted that the Labour Court of Appeal had violated Article 6 of Directive 93/104

concerning certain aspects of working time2 and Article 19(2) of the Belgian Working Time Act

of 16 March 1971. He argued (i) that both provisions define working time as the time during

which the employee is at the employer’s disposal and (ii) that stand-by periods during which

the employee has to be available for the employer’s calls, even if he or she need not be at a

specific location and his labour performance is not ‘intense’, qualify as periods during which

the employee is ‘at the employer’s disposal’ within the meaning of said provisions.

Consequently the Labour Court of Appeal should have held that B.’s stand-by periods (a)

qualified as working time and (b) had to be remunerated at the normal rate of salary.

The Supreme Court rejected B.’s appeal in a three-step reasoning.

Firstly, the Supreme Court specified that Article 6 of the Directive obligates the Member States

to ensure that the period of weekly working time is limited by law and that the average

working time for each seven-day period, including overtime, does not exceed 48 hours.

Secondly, the Supreme Court quoted the definition of working time as expressed in Article

19(2) of the Working Time Act, namely ‘the time during which the member of staff is at the

disposal of the employer’.

Finally, the Supreme Court concluded that it results neither from Article 6 of the Directive nor
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from Article 19(2) of the Working Time Act that the remuneration of inactive stand-by

periods, during which the employee has to be available for the employer’s calls without the

obligation to be at a specific location or to perform his or her habitual labour tasks, must be

equivalent to remuneration for active working hours.

Commentary

The Supreme Court’s rejection of B.’s appeal does not come as a surprise. Based on a strict

interpretation of the principle ‘being at the disposal of the employer’ in Belgian and European

jurisprudence (See Vorel (C-437/05) and Grigore (C-258/10)), it was not to be expected that

the Court would accept standby-periods during which the employee must be available for the

employers’ calls without needing to be at a specific location or to perform his or her habitual

labour tasks, as working time.

Whereas the Labour Court of Appeal came to the conclusion that the standby-periods did not

qualify as ‘working time’, neither in the light of the Directive, nor in the light of the Working

Time Act, the Supreme Court, however, refrained from judging whether or not the standby-

periods qualify as working time, merely holding that the Labour Court of Appeal had not

violated either Article 6 of Directive 93/104 or Article 19(2) of the Belgian Working Time Act.

This is partly due to the fact that B. erroneously invoked Article 6 of the Directive on which to

base his appeal. Article 6 of the Directive does not define working time (as Article 2 does), but

merely obliges Member States to limit weekly working time.

The Court also left unanswered whether the stand-by periods qualify as working time under

Article 19(2) of the Working Time Act. It focused on whether the remuneration for inactive

stand-by periods (whether or not qualifying as working time) must be equivalent to

remuneration for active working hours. The answer to this question was a clear no, as the

Court could not identify such an obligation either from Article 6 of the Directive or Article

19(2) of the Working Time Act.

On the one hand, it is a pity that the Court did not give a clear confirmation of the Brussels’

Court of Appeal’s definition of working time, as this has left some margin for interpretation.

Indeed, some Belgian authors have interpreted the judgment of the Supreme Court as

confirmation that even inactive stand-by periods are to be considered as working time. In our

view, this is erroneous.

On the other hand, there is no longer room for discussion about remuneration for inactive

stand-by periods, irrespective of whether or not they qualify as working time, being inferior to

remuneration for effective working hours. This is entirely in line with the case law of the ECJ,
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which has accepted arrangements that compensate stand-by periods and effectively

performed hours of work differently (see Vorel (C-437/05), paragraphs 35 and 36). 

However, the question of whether stand-by periods qualify as working time has not become

irrelevant under Belgian law. If a stand-by period is considered to be working time, the

compensation for stand-by periods will need to be in line with the applicable minimum wage.

If it does not qualify as working time, the compensation need only comply with collective

bargaining agreements concluded at sector level with regard to compensation for stand-by

periods. If no such collective bargaining agreement exists, as is very often the case, the

employer and employee may freely agree on a compensation arrangement for stand-by

periods.

In this context, it is also important to note that the European Commission is currently

reviewing Directive 2003/88/EC (the successor to Directive 93/104), by means of a two-stage

consultation of the social partners at EU level and a detailed impact assessment. In December

2010, the Commission adopted a second-stage consultation paper asking workers’ and

employers’ representatives for their views on possible changes to the Directive. In this paper,

special attention was given to the topic of stand-by periods. 

The Commission suggested a codification of the principles on stand-by periods established in

the rulings of the ECJ:

Stand-by periods where the worker is required to be available to the employer at the

workplace in order to provide his or her services in case of need, are working time (See SIMAP

(C-303/98); Jaeger (C-151/02)).

However, a derogation is proposed for sectors where continuity of service is required (notably

in public services such as healthcare), which would allow periods of stand-by to be counted

only partially as hours of work for the purpose of calculating the worker’s total working time.

The social partners would be given flexibility to find solutions at local or sectoral level and

identify the most appropriate method for counting stand-by periods.

For stand-by periods away from the workplace, only periods spent actually responding to a

call would be counted as working time, although waiting time at home could be treated more

favourably under national laws or collective agreements (See Vorel (C-437/05)).

It is, however, unclear if and when the Commission’s suggestions will be incorporated in a

revised Directive. This is due to the fact that the social partners and co-legislators are divided
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as to whether to maintain the opt-out that is currently being used by a large number of

Member States in connection with stand-by periods. The UK in particular is ill-disposed

towards a review of the Directive and the abolition of the curtailment of the opt-out. The UK is

concerned that a tougher Directive could increase the bill for public services and business, just

at the moment it needs to cut costs to ensure economic growth. No doubt the debate will

continue.

Footnotes

1 Labour Court of Appeal of Brussels, 27 October 2009. This judgment was reported and commented on in EELC 2010/87.

2 At the time the facts occurred, this Directive had not yet been replaced by Directive 2003/88.
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