
SUMMARY

2010/87: Standby periods do not qualify
as (paid) &ldquo;work&rdquo; (BE)

&lt;p&gt;During stand-by periods, when an employee is simply asked

to be available by phone in order to answer urgent calls, only the

effectively performed hours of work are to be considered working

time.&lt;/p&gt;

Summary

During stand-by periods, when an employee is simply asked to be available by phone in order

to answer urgent calls, only the effectively performed hours of work are to be considered

working time.

Facts

B worked as a Senior Field Engineer for Storage Technology Belgium plc, a company active in

the computer hardware industry. Stand-by periods during which B had to be available to

answer urgent calls were part of the job. During these stand-by periods, B was free to go

wherever he wanted, as long as he could be reached by (mobile) phone so that, if necessary, he

could react within two hours after the call. As compensation for the stand-by periods, he

received a fixed standby allowance on top of his monthly wage as well as payment for work

performed during the stand-by periods. 

After his dismissal, B claimed overtime pay (150 to 200% of his base salary) as compensation

for the stand-by periods during which he did not actually perform work, basing his claim on

the Belgian Working Time Act. He deducted from this claim the standby allowance and the

compensation for actual standby work that he had been paid.

The Labour Court rejected his claim, reasoning that the hours during which he did not

effectively work failed to qualify as “working time” in the meaning of the Working Time Act. B
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appealed.

Judgment

The Court of Appeal confirmed the Labour Court’s decision. The Court came to this

conclusion by examining the notion of “working time”, first in the light of “Working Time

Directive” 93/104/EC, which aims at improving the level of protection of workers’ safety and

health, then in the light of the Belgian Working Time Act.

Article 2(1) of the Directive describes working time as “any period during which the worker is

working, at the employer’s disposal and carrying out his activity or duties, in accordance with

national laws and/or practice”. According to ECJ case law, the main criterion to determine

whether a stand-by period is to be considered working time is the employee’s physical

presence at a certain place, as determined by the employer, where he is at the latter’s disposal

to immediately carry out duties if necessary (See Vorel (C-437/05), paragraph 28). The stand-

by periods in the case at hand are, according to the Court, not working time under Community

law.

The Belgian Working Time Act of 16 March 1971 defines working time as “the time during

which personnel are at the disposal of the employer”. This means that Belgian law also does not

see stand-by periods as working time, given that the employee is not “at the disposal” of the

employer. 

Neither the Directive nor the Belgian Working Time Act regulate, or even attempt to regulate

the level of compensation for stand-by periods. The Court of Appeal referred to the ECJ’s

rulings in Vorel (C-437/05, paragraph 32) and Dellas (C-14/04, paragraph 38), where the ECJ

held that “the directive is limited to regulating certain aspects of the organisation of working

time so that, generally, it does not apply to the remuneration of workers”. It is perfectly legal to

provide for arrangements that compensate stand-by periods during which no work is actually

performed differently from effectively performed hours of work. The Court argued that if such

arrangements are allowed for stand-by periods that are considered to be working time (e.g. a

doctor who is on call in a hospital), a difference in compensation is a fortiori allowed in the

present situation. 

Consequently, the Court approved the compensation arrangement and rejected B’s claim. 

Commentary

In this judgment, the Labour Court presents a clear overview of the key principles according to
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which stand-by periods may qualify as working time. Based upon a scrutiny of Belgian as well

as EC law and case law, one criterion applies to all, namely: physical constraint on the freedom

of an employee. Being at the disposal of the employer is to be interpreted strictly, so that being

available by phone to answer urgent calls is not enough for the stand-by period to qualify fully

as working time. Only the hours actually worked as the result of calls received, are working

time. This principle is widely accepted in Belgian case law. 

The Court also emphasised the independence between the definition of working time and any

compensation for this time. The fact that stand-by periods are not considered to be working

time does not imply that compensation is not permitted. On the other hand, compensation for

stand-by periods does not mean they qualify as working time. As a result, an employee cannot

claim compensation for stand-by periods at the rate paid for hours actually worked.

Comments from other jurisdictions

Austria (Martin E. Risak): Both the Austrian Working Time Act (Arbeitszeitgesetz) and the

Hours of Rest Act (Arbeitsruhegesetz) include provisions for stand-by periods which these acts

do not consider to be working time. Under s20(a) of the Working Time Act stand-by periods

may only be agreed upon for ten days per month (or, if a collective agreement permits, for 30

days within a three-month period). If an employee does actually perform work during the

stand-by period the daily working time may be increased to up to 12 hours (normally 10

hours), provided this is compensated by time off work within two weeks. In addition, the daily

rest period may be interrupted by this work, provided that one part of it lasts at least eight

hours and that another daily rest period within two weeks is extended by an additional four

hours. 

Despite this rather extensive and complicated treatment of stand-by time, the Working Time

Act remains silent on its definition and on the issue of compensation. The courts consider

stand-by periods as periods during which the employee must be available to the employer to

take up work within an agreed timeframe. The employee must be able to move freely and to

decide himself how to spend his time, though certain restrictions may apply (e.g. no

consumption of alcohol, limited areas of movement if the employee has to come to his

workplace within 30 minutes). If compensation is not provided for in a collective or individual

agreement and the lack of compensation has not been agreed explicitly, “fair and appropriate

remuneration” must be paid for stand-by periods as provided in s1152 General Civil Code

(Allgemeines Bürgerliches Gesetzbuch). In deciding what is fair and appropriate, the courts

usually apply provisions in similar but non-applicable collective agreements as guidelines and

grant amounts that are significantly lower than the compensation for effectively performed
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“normal” work.

Czech Republic (Nataša Randlova): The Czech Labour Code expressly regulates the difference

between working time and being on call. Working time includes  (i) the time during which an

employee is obliged to perform work for the employer and (ii) the time during which an

employee is physically present in the workplace and prepared to perform work according to

the employer’s instructions. On the other hand, being on call is when an employee is prepared

for potential performance of work beyond the scope of his work shifts and in a location that is

different from one of the employer«s workplaces. 

Moreover, the Czech Labour Code regulates the remuneration for being on call, according to

which the employee is entitled to remuneration of at least 10% of his average earnings (higher

remuneration may be agreed in an individual or collective agreement or in internal

regulations). If work is performed during on-call time, the employee is entitled to his or her

normal wage plus appropriate extra pay (for overtime work, night work, and work on Saturday

and Sunday) where applicable. 

Ireland (Georgina Kabemba): In 2006 there was a similar case before the Labour Court

pursuant to the Organisation of Working Time Act 1997 HSE Mid-west Area – v – Gerard

Byrnes DWT068/2006. The Claimant was employed as a consultant surgeon under the terms

and conditions set out in a “consultants common contract”. He had been rostered to provide

an on-call service for patients at a regional hospital on St. Patrick’s Day which is a public

holiday in Ireland. Mr Byrnes attended the hospital to deal with an emergency and remained

there for one hour. The Claimant contended that by attending for work on a public holiday he

was entitled to an extra full day’s pay or a full day off irrespective of the number of hours

worked. It was submitted that his working time should be measured from the time he received

the call requiring his attendance rather than the time he commenced work at the hospital.  

The Health Authority contended that the Claimant was adequately compensated under the

terms of his contract in that he was paid a duty allowance fee in respect of patients seen by

him and the appropriate travel allowance as well as a full day’s salary for the day. The Labour

Court, in its determination on appeal from the Rights Commissioner, found that the Claimant

was not entitled to an additional day’s pay or an additional day off and that the on-call
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arrangements for consultant was adequate for the purposes of the Act. The Court concluded

that the package of benefits available to the Claimant in respect of attendance at work during a

public holiday on which he was on call adequately met the requirements of the Act. The Court

was of the view that the legislator could never have intended that a person who attends work

for one hour in a day is entitled to an additional full day’s pay or an additional full day off in

lieu of the time worked.
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