
SUMMARY

2010/55: Working time regulations to be
interpreted in accordance with Pereda
(UK)

&lt;p&gt;An employee whose pre-arranged annual leave coincided

with a period of sickness was entitled to carry his leave entitlement

over to the following year. The Working Time Regulations 1998 (the

&amp;quot;WTR&amp;quot;) should be interpreted purposively to

achieve this result, so as to give effect to the decision of the ECJ

in&amp;nbsp;&lt;em&gt;Pereda v Madrid

Movilidad&lt;/em&gt;&amp;nbsp;(C-277/08).&lt;/p&gt;

Summary

An employee whose pre-arranged annual leave coincided with a period of sickness was

entitled to carry his leave entitlement over to the following year. The Working Time

Regulations 1998 (the "WTR") should be interpreted purposively to achieve this result, so as to

give effect to the decision of the ECJ in Pereda v Madrid Movilidad (C-277/08).

Facts

Mr Shah had booked four weeks' annual leave with his employer, but broke his ankle

beforehand and was then off sick until after the holiday period had passed. Whilst off sick, he

received sick pay and also paid holiday pay (at a higher rate) for the duration of his pre-

booked holiday. On his return, he asked if he could claim back the holiday that he had been

unable to take. 

However, the holiday year had come to an end before his return to work. Regulation 13(9) of

the WTR provides that annual leave under the Regulations "may only be taken in the leave

year in respect of which it is due". Relying on this provision, the employer said that Mr Shah
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could not carry forward his leave entitlement and so had effectively lost it. 

Mr Shah brought Employment Tribunal proceedings relying on recent ECJ case law. In

particular, the ECJ had ruled in Pereda that a worker who is ill during a period of pre-booked

annual leave should, under the EC Working Time Directive (2003/88/EC - the "Directive") be

able to reschedule the leave for a later date, even if that meant carrying it forward into a

subsequent holiday year.

Employment Tribunal’s decision

The Tribunal said it was clear that, in order to comply with the Directive, national law must

allow an employee who falls sick during a period of annual leave to take that leave

subsequently, either within the same holiday year or the next. The question was therefore

whether the Tribunal could construe regulation 13(9) of the WTR in that way. The Tribunal

noted that if it did not do so, Mr Shah would be left having to pursue a Francovitch-style

claim - i.e. a claim against the UK government for its failure properly to implement the

Directive. That would not provide an adequate remedy because, although he might receive

financial compensation, he would not get back the leave he was seeking. 

In interpreting regulation 13(9), the Tribunal looked at the approach of the Employment

Appeal Tribunal ("EAT") in EBR Attridge Law LLP v Coleman (No.2) [2010] IRLR 10 (see EELC

2010/9). In that case, the EAT adopted a purposive construction of the UK's Disability

Discrimination Act in line with the EC Equal Treatment Framework Directive by adding new

wording. The EAT held that it was permissible to change the meaning of national legislation

so long as this was compatible with its "underlying thrust" or "scheme".

The Tribunal in Mr Shah's case similarly concluded that allowing the carry over of annual

leave in his circumstances was compatible with the primary and underlying health and safety

purpose of the WTR. Accordingly, it added the following wording to the end of regulation

13(9):

“Save where a worker has been prevented by illness from taking a period of holiday leave, and

returns from sick leave, covering that period of holiday leave, with insufficient time to take that

holiday leave within the relevant leave year; in which case, they must be given the opportunity of

taking that holiday leave in the following leave year”.

When the WTR were read in this way, Mr Shah was entitled to take the holiday that he had

been prevented from taking due to ill-health at some subsequent time in the following leave

year. The Tribunal made a declaration to that effect.

It is understood that, on account of cost considerations, the employer will not be appealing

this decision to the EAT.
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Commentary

It would be wrong to assume that the claimant in this case was merely being greedy, in being

paid holiday pay and then wanting to carry over the holiday as well. Mr Shah did in fact accept

that, if he succeeded in being able to carry over the holiday, he may be called to account for the

overpayment at the holiday rate whilst he was off sick. 

This is only a first instance decision and so (unlike the EAT in Coleman) will not be binding

on Employment Tribunals in future cases. However, in cases where the factual circumstances

are very similar to those in Pereda (as here), and given the incompatibility of regulation 13(9)

of the WTR and the Directive, it seems very likely that this decision will be followed.

Comments from other jurisdictions

Austria (Martin Risak): Under Austrian employment law this problem would not have arisen

because the Holidays Act foresees that periods of sickness during an agreed annual leave

longer than three calendar days do not count as leave taken. In any case, leave not taken

within a year may be carried over into the next year and even further, as the Act provides that

leave entitlement is only lost two years after the end of the year in which it accrued.

Germany (Dr. Gerald Peter Müller): This precise situation would not have been brought before

a German employment tribunal. Whilst Section 7 paragraph 3 of the German Federal Leave Act

rules that an employee's leave must be taken during the calendar year in which it accrued, the

Act also provides for the automatic transfer to the following year of any portion of leave that

could not be taken owing to pressing business needs or - as is applicable here - for reasons

relating to the employee. Such a transfer, however, is of limited effect and expires with effect

from 1 April of the year after the one in which the leave accrued. 

If the facts had been slightly different, the rules of the German Act would have led to a similar

problem: i.e. what would have happened if the employee had been ill until the end of the

three-month transfer-period?

This question was answered by the ECJ in its ruling of 20 January 2009 (C-350/06 and C-

520/06: Schultz-Hoff and Stringer): the claim for leave for the last year does not expire but

must be granted to the employee after his recovery. The German Federal Employment

Tribunal (Bundesarbeitsgericht) construes the applicable rules of the German Federal Leave

Act accordingly.

While the reasoning of the Employment Tribunal, where the illness is relatively short,

correctly emphasises the importance of granting leave in a way which avoids producing

eela.eelc-updates.com

https://eela.eelc-updates.com


a Francovitch-style claim, it is doubtful whether such reasoning would also hold if the illness

was for very long - e.g. four years. Under such circumstances, the idea of granting leave in

order to provide the employee with the means of getting the rest he needs would be somewhat

frustrated. In Germany, the discussion about how such cases should be tackled is ongoing.
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