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Summary

A worker cannot automatically lose his/her rights to annual leave because s/he did not apply

for it. The employer must have informed the employee about the opportunity of taking leave

adequately and timely, and must be able to prove that.

Legal background

Article 7(1) of (Working Time) Directive 2003/8/EC grants workers annual leave of at least

four weeks, subject to the conditions for entitlement laid down by national law and practice.

Article 7(2) prohibits replacing the minimum period of paid annual leave by an allowance in

lieu, except where the employment relationship is terminated.

The German regulation on the annual leave of officials and judges (EUrlVO) states that leave

must generally be taken during the leave year. Leave which has not been taken within 12

months after the end of the leave year lapses. Unlike the German Federal Law on Leave (which

does not apply in this case), the regulation does not provide for an allowance in lieu for

untaken leave upon termination of the employment relationship.

Facts

Mr Kreuziger worked as a legal trainee for the Land of Berlin between May 2008 and May

2010. In 2010, he did not take any leave. After his employment had ended, he claimed an

allowance for untaken leave, but this was denied. His appeal of that decision was dismissed on

the grounds that the applicable regulation lacked that option. In the subsequent appeal

proceedings, it was established that Mr Kreuziger was a worker within the meaning of

Directive 2003/88. However, there was debate as to whether entitlement to an allowance of

eela.eelc-updates.com

https://eela.eelc-updates.com


Article 7(2) of the Directive is based on the premise that the person concerned is unable to

take leave for reasons not attributable to him or her. Ultimately, the Higher Administrative

Court asked preliminary questions (which the ECJ rephrased into one question).

Question

Must Article 7 of Directive 2003/88 be interpreted as precluding national legislation such as

Paragraph 9 of the EUrlVO, in so far as that legislation entails that, in the event that the worker

did not ask to exercise his right to paid annual leave prior to the termination of the

employment relationship, he automatically loses the days of paid annual leave to which he is

entitled under EU law on the date of termination, and, accordingly, his entitlement to an

allowance in lieu of paid annual leave not taken.

Consideration

As a preliminary point, Directive 2003/88 produces a direct effect between an individual and a

State, regardless of the capacity in which the latter is acting. If the applicable provision is

unconditional and sufficiently precise, it may be invoked against the State (Dominguez, C-

282/10), including decentralised authorities (Smith, C-122/17). Article 7(2) meets these criteria

and, hence, can produce direct effect.

The right to paid annual leave is a particularly important principle of EU law. It is also laid

down in Article 31(2) of the Charter, which has the same value as the Treaties (Sobczyszyn, C-

178/15).

Article 7(2) aims to prevent a situation in which the employee has not taken leave and loses all

leave rights upon the end of his or her employment, by providing for an allowance. The article

imposes no more conditions than (i) the employment relationship being ended, and (ii) the

worker having not taken all outstanding leave.

In that regard, the Directive precludes legislation which denies payment for untaken leave, for

example, if the worker has not been able to take it because of sickness (e.g. Schultz-Hoff, C-

350/06). It also precludes that the allowance of Article 7(2) lapses because of a worker’s death,

as this would retroactively lead to the entire loss of rights (Bollacke, C-118/13).

In this case, however, the question is whether the right can lapse if the worker has not applied

to take leave.

In that regard, it cannot be inferred from established case law that losing annual leave rights
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would be impossible, irrespective of the worker’s failure to take it. Moreover, holiday pay is

intended to let a worker actually take leave, as this is important for rest and leisure. As Article

7(2) provides that the minimum leave cannot be replaced by an allowance in lieu, in fact it

forms additional protection (Robinson-Steele and Others, C-131/04 and C-257/04). Thirdly,

Member States can place conditions on exercising the right. In that regard, it is even possible

to provide that the right can be lost, provided that the worker has been able to take it (Schultz-

Hoff, C-350/06). The national legislation at issue can also be seen as such - it seeks to take the

various interests involved into account (Pereda, C-277/08).

However, this cannot lead to a loss of rights where the person has not had the opportunity to

exercise them. An automatic loss, not subject to the verification that the worker had the

opportunity to exercise his right to leave, fails to have regard to the limits that can be imposed

on the conditions.

The worker is the weaker party in the relationship. It is therefore necessary to prevent the

employer from being able to restrict the employee’s rights. The employee may be dissuaded

from claiming his or her rights if s/he could be disadvantaged by doing so. Any practice or

omission of an employer which could deter a worker from taking annual leave, is incompatible

with the purpose of the right to annual leave.

While the Directive does not require employers to force their employees to take leave, they

must give them the opportunity specifically and transparently to do so. They must encourage

them, formally if need be, to take their leave and keep them informed of the status of it,

accurately and in good time. They must also explain that if leave is not taken, it will be lost at

some point.

In addition, the burden of proof is on the employer in any claim in court. If it cannot

demonstrate that it tried everything to let the employee exercise his or her rights, the leave

cannot lapse.

Ruling

Article 7 of Directive 2003/88/EC of the European Parliament and of the Council of 4

November 2003 concerning certain aspects of the organisation of working time must be

interpreted as precluding national legislation such as that at issue in the main proceedings, in

so far as it entails that, in the event that the worker did not ask to exercise his right to paid

annual leave prior to the termination of the employment relationship, that worker loses –

automatically and without prior verification of whether the employer had in fact enabled him,
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in particular through the provision of sufficient information, to exercise his right to leave prior

to the termination of that relationship – the days of paid annual leave to which he was entitled

under EU law on the date of the termination of that relationship, and, accordingly, his right to

an allowance in lieu of paid annual leave not taken.
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