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Summary

Legislation which reserves dock work to recognised workers may be compatible with EU law if

it is aimed at ensuring safety in port areas and preventing workplace accidents. However, the

intervention of a joint administrative committee in the recognition of dockers is neither

necessary nor appropriate for attaining the objective pursued.

Question

1. Must Articles 49 and 56 TFEU, Articles 15 and 16 of the Charter and the principle of equal

treatment be interpreted as precluding national legislation which obliges persons or

undertakings wishing to carry out port activities in a port area – including activities which,

strictly speaking, are unrelated to the loading and unloading of ships – to have recourse only

to dockers recognised as such in accordance with the conditions and arrangements laid down

pursuant to that legislation?

2. Must Articles 45, 49 and 56 TFEU must be interpreted as precluding national legislation

under which:

eela.eelc-updates.com

https://eela.eelc-updates.com


–        the recognition of dockers falls to an administrative committee, composed jointly of

members designated by employers’ organisations and by workers’ organisations;

–        that committee also decides, according to the need for labour, whether or not recognised

dockers must be included in a quota of dockers;

–        for dockers not included in that quota, the duration of their recognition is limited to the

duration of their employment contract, provided that it is of indefinite duration, it being

understood that, pursuant to a transitional provision, that benefit is progressively extended,

initially, to dockers who have an employment contract of shorter duration and, subsequently,

to those with an employment contract of whatever duration;

–        no maximum period within which that committee must act is prescribed, and

–        only judicial review is provided for against the decisions of the same committee relating

to the recognition of a docker?

3. Must Articles 45, 49 and 56 TFEU be interpreted as precluding national legislation under

which, unless he or she can show that he or she satisfies equivalent conditions in another

Member State, a worker must, in order to be recognised as a docker:

–        be declared medically fit for dock work by an external prevention and protection at work

service, to which is affiliated an organisation to which all employers active in the port area

concerned must obligatorily become affiliated;

–        pass the psychotechnical tests conducted by the body designated for that purpose by that

employers’ organisation;

–        attend a three-week preparatory course relating to work safety and obtaining a

professional qualification, and

–        pass the final test for that training?

4. Must Articles 45, 49 and 56 TFEU be interpreted as precluding national legislation under

which dockers, recognised as such in accordance with the statutory regime that was applicable

to them before the entry into force of that legislation, retain, pursuant to that legislation, the

status of recognised docker and are included in the quota of dockers provided for in that

legislation?
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5. Must Articles 45, 49 and 56 TFEU be interpreted as precluding national legislation which

provides that the transfer of a docker to the quota of workers of a port area other than that in

which he or she obtained his or her recognition is subject to conditions and arrangements laid

down by a CLA?

6. Must Articles 45, 49 and 56 TFEU be interpreted as precluding national legislation which

provides that logistics workers must hold a ‘safety certificate’, issued on presentation of their

identity card and employment contract and whose issuance modalities and obtainment

procedure are fixed by a CLA?

Ruling

1.      Articles 49 and 56 TFEU must be interpreted as not precluding national legislation which

obliges persons or undertakings wishing to carry out port activities in a port area – including

activities which, strictly speaking, are unrelated to the loading and unloading of ships – to

have recourse only to dockers recognised as such in accordance with the conditions and

arrangements laid down pursuant to that legislation, provided that those conditions and

arrangements, first, are based on objective, non-discriminatory criteria known in advance and

allow dockers from other Member States to prove that they satisfy, in their State of origin,

requirements equivalent to those applied to national dockers and, second, do not establish a

limited quota of workers eligible for such recognition.

2.      Articles 45, 49 and 56 TFEU must be interpreted as precluding national legislation under

which:

–        the recognition of dockers falls to an administrative committee composed jointly of

members designated by employers’ organisations and by workers’ organisations;

–        that committee also decides, according to the need for labour, whether or not recognised

dockers must be included in a quota of dockers, it being understood that, for dockers not

included in that quota, the duration of their recognition is limited to the duration of their

employment contract, such that a new recognition procedure must be initiated for each new

employment contract that they conclude, and

–        no maximum period within which that committee must act is prescribed.

3.      Articles 45, 49 and 56 TFEU must be interpreted as not precluding national legislation

under which, unless he or she can show that he or she satisfies equivalent conditions in

another Member State, a worker must, in order to be recognised as a docker:

–        be declared medically fit for port work by an external prevention and protection at work
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service, to which is affiliated an organisation to which all employers active in the port area

concerned must obligatorily become affiliated;

–        pass the psychotechnical tests conducted by the body designated for that purpose by that

employers’ organisation;

–        attend a three-week preparatory course relating to work safety and obtaining a

professional qualification, and

–        pass the final test,

in so far as the role conferred on the employers’ organisation and, as the case may be, on the

recognised dockers’ unions in the designation of the bodies responsible for conducting such

examinations or tests is not such as to call into question the transparent, objective and

impartial nature of those examinations or tests.

4.      Articles 45, 49 and 56 TFEU must be interpreted as not precluding national legislation

under which dockers, recognised as such in accordance with the statutory regime that was

applicable to them before the entry into force of that legislation, retain, pursuant to that

legislation, the status of recognised docker and are included in the quota of dockers provided

for in that legislation.

5.      Articles 45, 49 and 56 TFEU must be interpreted as not precluding national legislation

which provides that the transfer of a docker to the quota of workers of a port area other than

that in which he or she obtained his or her recognition is subject to conditions and

arrangements laid down by a collective labour agreement, provided that those conditions and

arrangements prove necessary and proportionate to the objective of ensuring safety in each

port area, which is for the national court to determine.

6.      Articles 45, 49 and 56 TFEU must be interpreted as not precluding national legislation

which provides that logistics workers must hold a ‘safety certificate’, issued on presentation of

their identity card and employment contract and whose issuance modalities and obtainment

procedure are fixed by a collective labour agreement, provided that the conditions for the

issue of such a certificate are necessary and proportionate to the objective of ensuring safety

in port areas and the procedure prescribed for its obtainment does not impose unreasonable

and disproportionate administrative burdens.
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