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Summary

In a limited number of security activities, military personnel are excluded from the scope of

the Working Time Directive. The Directive does not prohibit stand-by periods and actual

work to be remunerated differently.

Question

Must Article 1(3) of Directive 2003/88, read in the light of Article 4(2) TEU, be interpreted as

meaning that the security activity carried out by a member of military personnel in peacetime

is excluded from the scope of that directive?

Must Article 2 of Directive 2003/88 be interpreted as requiring that a stand-by period during

which the member of military personnel is required to remain at the barracks to which he or

she is posted, but does not perform actual work there, is to be regarded as working time, for

the purposes of determining the remuneration payable to him or her in respect of that period?

Ruling

Article 1(3) of Directive 2003/88/EC of the European Parliament and of the Council of 4

November 2003 concerning certain aspects of the organisation of working time, read in the

light of Article 4(2) TEU, must be interpreted as meaning that a security activity performed by

a member of military personnel is excluded from the scope of that directive:
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where that activity takes place in the course of initial or operational training or an actual

military operation; or

where it is an activity which is so particular that it is not suitable for a staff rotation system

which would ensure compliance with the requirements of that directive; or

where it appears, in the light of all the relevant circumstances, that that activity is carried out

in the context of exceptional events, the gravity and scale of which require the adoption of

measures indispensable for the protection of the life, health and safety of the community at

large, measures whose proper implementation would be jeopardised if all the rules laid down

in that directive had to be observed; or

where the application of that directive to such an activity, by requiring the authorities

concerned to set up a rotation system or a system for planning working time, would inevitably

be detrimental to the proper performance of actual military operations.

Article 2 of Directive 2003/88 must be interpreted as not precluding a stand-by period during

which a member of military personnel is required to remain at the barracks to which he or she

is posted, but does not perform actual work there, from being remunerated differently than a

stand-by period during which he or she performs actual work.
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