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formation)), Free Movement, Work and
Residence Permit

Presidenza del Consiglio dei Ministri and Others  – v – UK, IG and

others, Italian case

Summary

Medical students who started their training before directive 82/76 was adopted (29 January

1982) and continued with this training after the directive came into force (1 January 1983) are

entitled to appropriate remuneration for this training, provided that the training meets the

applicable criteria.

Question

Are Article 2(1)(c) and Article 3(1) and (2) of Directive 75/363 as amended, together with the

annex thereto, to be interpreted as meaning that any full-time or part-time specialist medical

training begun before the entry into force, on 29 January 1982, of Directive 82/76 and

continued after the expiry, on 1 January 1983, of the period prescribed for the transposition of

that directive must be subject to appropriate remuneration within the meaning of that annex,

and, second, must such appropriate remuneration , in that case, be paid for the entire period of

training or only from that date of expiry onwards?

Ruling

Article 2(1)(c) and Article 3(1) and (2) of Council Directive 75/363/EEC of 16 June 1975

concerning the coordination of provisions laid down by law, regulation or administrative
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action in respect of activities of doctors, as amended by Council Directive 82/76/EEC of 26

January 1982, as well as the annex thereto, must be interpreted as meaning that any full-time

or part-time specialist medical training begun before the entry into force, on 29 January 1982,

of Directive 82/76 and continued after the expiry, on 1 January 1983, of the period prescribed

for the transposition of that directive must, in respect of the period of that training running

from 1 January 1983 until the end of that training, be subject to appropriate remuneration

within the meaning of that annex, provided that that training concerns a medical specialty

which is common to all the Member States or to two or more of them and is mentioned in

Article 5 or Article 7 of Council Directive 75/362/EEC of 16 June 1975 concerning the mutual

recognition of diplomas, certificates and other evidence of formal qualifications in medicine,

including measures to facilitate the effective exercise of the right of establishment and

freedom to provide services.
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