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Summary

Once a child and a parent have obtained a right of permanent residence, they do not need a

comprehensive sickness insurance cover. However, they do need it when they want to obtain

an initial right of residence for more than three months.

Questions

Must Article 21 TFEU and Article 16(1) of Directive 2004/38 be interpreted as meaning that a

child, a Union citizen, who has acquired a right of permanent residence, and the parent who is

the primary carer of that child are required to have comprehensive sickness insurance cover,

within the meaning of Article 7(1)(b) of that directive, in order to retain their right of residence

in the host State?

Must Article 21 TFEU and Article 7(1)(b) of Directive 2004/38 be interpreted as meaning that,

as regards periods before a child, a Union citizen, has acquired a right of permanent residence

in the host State, both that child, where a right of residence is claimed for him or her on the

basis of that Article 7(1)(b), and the parent who is actually caring for him or her must have

comprehensive sickness insurance cover within the meaning of that directive?

Ruling
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Article 21 TFEU and Article 16(1) of Directive 2004/38/EC of the European Parliament and of

the Council of 29 April 2004 on the right of citizens of the Union and their family members to

move and reside freely within the territory of the Member States amending Regulation (EEC)

No 1612/68 and repealing Directives 64/221/EEC, 68/360/EEC, 72/194/EEC, 73/148/EEC,

75/34/EEC, 75/35/EEC, 90/364/EEC, 90/365/EEC and 93/96/EEC must be interpreted as

meaning that neither a child, a Union citizen, who has acquired a right of permanent

residence, nor the parent who is the primary carer of that child is required to have

comprehensive sickness insurance cover, within the meaning of Article 7(1)(b) of that

directive, in order to retain their right of residence in the host State.

Article 21 TFEU and Article 7(1)(b) of Directive 2004/38 must be interpreted as meaning that,

as regards periods before a child, a Union citizen, has acquired a right of permanent residence

in the host State, both that child, where a right of residence is claimed for him or her on the

basis of that Article 7(1)(b), and the parent who is the primary carer of that child must have

comprehensive sickness insurance cover within the meaning of that directive.
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