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Summary

A profession which has qualification requirements but leaves the assessment thereof to the

discretion of the employer is no ‘regulated profession’ within the meaning of Directive

2005/36.

Questions

Must Article 3(1)(a) of Directive 2005/36 be interpreted as meaning that a profession in

respect of which national legislation imposes qualification requirements for access to and

pursuit of the profession, but leaves employers a discretion in assessing whether those

requirements are met, must be regarded as a regulated profession within the meaning of that

provision?

Must Article 3(3) of Directive 2005/36 be interpreted as meaning that that provision is

applicable where the evidence of formal qualifications presented to the host Member State

was obtained on the territory of another Member State at a time when that other Member

State existed not as an independent State but as a Soviet Socialist Republic, and where that

evidence of formal qualifications was regarded by that Member State as evidence of formal

qualifications issued by that Member State after it had regained its independence?

Ruling

Article 3(1)(a) of Directive 2005/36/EC of the European Parliament and of the Council of 7
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September 2005 on the recognition of professional qualifications, as amended by Directive

2013/55/EU of the European Parliament and of the Council of 20 November 2013, must be

interpreted as meaning that a profession in respect of which national legislation imposes

qualification requirements for access to and pursuit of the profession, but leaves employers a

discretion in assessing whether those requirements are met, is not to be regarded as a

‘regulated profession’ within the meaning of that provision.

Article 3(3) of Directive 2005/36, as amended by Directive 2013/55, must be interpreted as

meaning that that provision is not applicable where the evidence of formal qualifications

presented to the host Member State was obtained on the territory of another Member State at

a time when that other Member State existed not as an independent State but as a Soviet

Socialist Republic, and where that evidence of formal qualifications was regarded by that

Member State as evidence of formal qualifications issued by that Member State after it had

regained its independence. Such evidence of formal qualifications must be regarded as having

been obtained in a Member State and not in a third country.
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