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Summary

A care leave allowance comes within the concept of ‘cash benefits’. The allowance cannot be

subject to the condition that the person in need of care be in receipt of a care allowance of a

certain level pursuant to the legislation of that Member State, unless that condition is

objectively justified. 

Questions

Must the concept of ‘sickness benefits’ within the meaning of Article 3(1)(a) of Regulation No

883/2004 be interpreted as covering a care leave allowance paid to an employee who provides

assistance to or cares for a close relative in receipt of a care allowance in another Member

State and who is on unpaid leave on that basis?

Must Article 45(2) TFEU, Article 4 of Regulation No 883/2004 and by Article 7(2) of

Regulation  No 492/2011 be interpreted as precluding legislation of a Member State under

which the grant of a care leave allowance is subject to the condition that the person in need of

care be in receipt of a care allowance of a certain level pursuant to the legislation of that

Member State?

Must Article 4 of Regulation No 883/2004 be interpreted  as precluding national legislation or

case-law that, first, makes the grant of a care leave allowance and that of a family hospice

leave allowance subject to different conditions and, second, does not allow an application for

care leave to be reclassified as an application for family hospice leave?

Ruling 
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Article 3(1)(a) of Regulation No 883/2004 must be interpreted as meaning that the concept of

‘sickness benefits’, within the meaning of that provision, covers a care leave allowance paid to

an employee who provides assistance to or cares for a close relative in receipt of a care

allowance in another Member State and who is on unpaid leave on that basis. Consequently,

such an allowance comes also within the concept of ‘cash benefits’, within the meaning of that

regulation. 

Article 45(2) TFEU, Article 4 of Regulation No 883/2004 and by Article 7(2) of Regulation  No

492/2011 must be interpreted as precluding legislation of a Member State under which the

grant of a care leave allowance is subject to the condition that the person in need of care be in

receipt of a care allowance of a certain level pursuant to the legislation of that Member State,

unless that  condition is objectively justified by a legitimate aim relating, in particular, to

maintaining the financial balance of the national social security scheme, and is a

proportionate means of achieving that aim.

Article 4 of Regulation No 883/2004 must be interpreted as not precluding national legislation

or case-law that, first, makes the grant of a care leave allowance and that of a family hospice

leave allowance subject to different conditions and, second, does not allow an application for

care leave to be reclassified as an application for family hospice leave.
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