
SUMMARY

Case C-354/16. Part-time work and sex
discrimination

1(a). Is the relevant EU law, in particular Clause 4(1) and (2) of the Framework Agreement on

part-time work and Article 4 of Directive 2006/54 on equal treatment of men and women in

matters of employment and occupation in conjunction with Council Directive 2000/78 on

equal treatment in employment and occupation, to be interpreted as precluding national

statutory provisions or practices which, in determining the amount of an occupational old-age

pension, distinguish between employment income falling below the ceiling for the assessment

of contributions to the statutory pension scheme and employment income exceeding that

ceiling (the ‘split pension formula’) and in so doing do not treat income from part-time

employment in such a manner that the income payable in respect of corresponding full-time

employment is first determined, the proportion above and below the contribution assessment

ceiling is established on that basis, and that proportion is then applied to the reduced income

from part-time employment?If Question 1(a) is answered in the negative:(b) Is the relevant

EU law to be interpreted as precluding national statutory provisions or practices which, in

determining the amount of an occupational old-age pension, distinguish between

employment income falling below the ceiling for the assessment of contributions to the

statutory pension scheme and employment income exceeding that ceiling (the ‘split pension

formula’) and, in the case of an employee who has worked on both a full-time and part-time

basis, do not take account of specific periods (e.g. individual calendar years) but determine a

uniform degree of employment for the total duration of the employment relationship and

apply the split pension formula only to the resulting average remuneration?2.Is the relevant

EU law, in particular the principle of non-discrimination on grounds of age enshrined in

Article 21 of the Charter of Fundamental Rights of the European Union and given specific

expression by Council Directive 2000/78, to be interpreted as precluding national statutory

provisions or practices which provide for an occupational old-age pension in the amount

corresponding to the ratio of the employee’s actual length of service to the time from the

beginning of his employment up to his reaching the normal retirement age under the statutory
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pension scheme (calculated on the basis of the pro rata temporis principle) and in so doing

apply a maximum limit of reckonable years of service, with the result that employees having

completed their period of service in an undertaking at a younger age receive a smaller

occupational pension than their colleagues who completed their period of service at an older

age, even though both sets of employees completed an equal length of service in the

undertaking?
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